maandag 9 september 2013

Boezemsecrets deel 3: De koningin van het grote water


De meeste projectspiegels van net of iets boven de twintig pond dragen een verhaal bij zich. Vaak zijn deze vissen al meerdere keren gevangen. Het leuke van projectvissen op boezemwateren, is dat deze op totaal verschillende plaatsen en door diverse vissers zijn gevangen. Zo is er vaak een leuke levenslijn van een vis te volgen.
Er zijn altijd uitzonderingen. Het verhaal van 'De Koningin' is zo'n uitzondering.

'De Koningin' is nog steeds een 'ongevonden' vis. Na een paar meldingen aan het adres van Joris heeft deze vis nog steeds geen overtuigend alibi. Joris kwam tot één match uit 2007, gemeld door een collega boezemvisser. Een plankfoto is nog niet gevonden. Omdat de Amsterdamse Hengelsportvereniging niet de enige vereniging is met een spiegelkarperproject, kan deze vis zomaar van een andere lokale vereniging zijn. Da's het mooie van open water. Een vis die zwerft van hot naar her. Joris doet daarin veel moeite om ook andere verenigingen en projecten, een onbekende en ongevonden vis voor te leggen. Het antwoord van 'De Koningin' laat sinds 2007 nog steeds op zich wachten.
Waarom ben ik stellig van mening dat 'de Koningin' een projectspiegel is?
Het uiterlijk van de vis is er niet één van een wilde. Deze zijn vaak makkelijk te herkennen aan de rijke en warrelige beschubbing  en de slanke bouw. Mocht het dan toevallig wel een projecter zijn, dan is deze alsnog makkelijk te herkennen door de vele schubben.
Bij deze spiegel niets van dit alles. De vis heeft een jong en ongeschonden uiterlijk, een hoge bouw met een echte knik achter de kop en een kale flank. Volgens kenners gaat het hier om een 'Villedonner', waarvan er aan het begin van deze eeuw heel wat van zijn uitgezet. Het zijn prachtige sportvissen geworden die sterk en vitaal zijn en over het algemeen een goede groei hebben. Een nadeel van deze vissen is dat ze karig met schubben zijn. Moeilijk te herkennen dus. Een staartdetailfoto wil nog wel eens uitkomst bieden.
Projectvissen zwemmen vaak behoorlijke afstanden. Dit is vaak terug te zien in het aantal meldingen en de vangstplaats. Ook hier zijn echter een aantal uitzonderingen. Zo zijn er altijd een paar vissen die kort na de uitzet een grote afstand zwemmen en daarna hun plekje vinden, om vervolgens er een tijdje te blijven 'hangen'. Honkvaste vissen dus. Vissen zijn vaak niet voor hun hele leven honkvast en gaan vaak toch weer op doortocht.


 De eerste kennismaking. Fons met 'De Koningin' in oktober 2008.


Tot op heden is 'De Koningin' vaster als honkvast. Sinds onze eerste kennismaking in 2008 met deze beauty, hebben wij deze vis nog een aantal keren mogen bewonderen. Gebeurd wel vaker met vissen die we uiteindelijk dubbelen, maar 'de Koningin' is een aparte in deze. De vis zwemt op een waterpartij die meer dan 1000 hectare bevat en ook nog overal mee in verbinding staat. Een doortocht is voor deze vis een eitje.
Deze vis blijkt z'n thuis te hebben gevonden op een ogenschijnlijk kaal stukje boezem van honderd bij honderd meter. Sinds 2008 is de vis nu door ons vier keer terug gevangen, en dat verbazingwekkend genoeg steeds op dezelfde stek. Ik geef een gebied aan van honderd bij honderd meter, maar de steeds uiteindelijke vangstplaats is een gebied van twintig bij twintig meter.
Ook is het zo dat de vis niet elk jaar op de mat ligt. Na elke vangst zit er gemiddeld twee jaar tussen, met als uitzondering 2010. Toen mocht ik de vis tot tweemaal toe even begroeten. Elke keer als we denken dat de vis dan toch verhuisd is laat ze zich weer even zien. De laatste keer is nog vers. Fons mocht haar eind augustus nog even begroeten op wederom dezelfde stek. Is dit dan de laatste keer op deze stek? Dat zal de toekomst uitwijzen. De vis ziet er kerngezond uit en groeit nog steeds in lengte en gewicht.


                                oktober 2008




                                juli 2010



                                september 2010




                                augustus 2013


Hieronder nog een korte video opname van de laatste vangst van 'de Koningin'




Naschrift: Tijdens de opname werd beweerd dat de vis voor de derde keer was gevangen en de eerste keer voor Fons was. Na gezoek van foto's bleek Fons al lang geleden de uiteindelijke primeur te hebben gehad!

8 opmerkingen:

  1. Mooi verhaal, zou gaaf zijn als de plankfoto toch nog eens opduikt!

    Grtx, FER

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is er gewoon eentje van de IJssel ofzo ;)
    Mooie vis, dat wel. Je zult zien, op een dag maakt ie een uitstapje 30 km verderop!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Fer: Hoop dat die foto ooit nog ergens opduikt, alhoewel dit houd wel een mythe levend!

    @Boudewijn: Jij maakt het helemaal spannend!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooie vis, ben normaal niet zo van die kale dingen maar deze heeft wel iets. Ding oogt ook belachelijk gezond, misschien is dat het wel! Blakende Boezem Beer!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hele mooie vis. Leuk dat je er een verhaal aan weidt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk stukkie maat. bijzonder honkvast ook- heel apart.

    Ik hoop dat Bou gelijk heeft, en dat ie heimwee krijgt.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Grappig. Was ik zijn/haar eerste liefde? ;-) benieuwd of t ver van de plek is waar ik deze ving. Enne de eerste x was op msb aardbei hahaha ;)

    BeantwoordenVerwijderen