projectspiegels


 Met name de spiegelkarper is bij de meeste van ons zo geliefd vanwege zijn schoonheid,varieteit en gewicht natuurlijk. Tot voor kort werd de spiegelkarper met bijna uitsterven (echt waar)bedreigd. Op cultuurwateren is dit bestand vaak wel op peil en op peil te houden,maar op de open wateren waren ze er bijna er niet meer geweest. Tuurlijk zit er wel een natuurlijk bestand maar werd met de jaren steeds minder. Oude vissen van het toenmalige heidemij/valkenswaardras werd in rap tempo minder, en dit zijn nou juist de vissen waar we het voor doen verbeeld in schoonheid, apartheid en gewicht. Eind jaren 90 is er door de Amsterdamsche hengelsport vereniging (AHV) een uitzetvoorstel gepresenteerd om de spiegelkarper weer op peil te brengen in de boezemwateren. Wateren die overal mee in verbinding staan.



Waarom boezemwateren?
Nadat het voorstel was goedgekeurd is er meteen een spiegelkarperproject in het leven geroepen (SKP).Functie is het kunnen volgen van de uitgezette spiegelkarpers qua groei en trekgedrag van deze vissen.in deze openbare wateren. Verdeeld over een aantal uitzetpunten in en rond Amsterdam met bij bijbehorende foto (plankfoto). Zo kon in 1998 de 1e uitzetting plaatsvinden op het zuideramstelkanaal in Amsterdam. Tot nu toe zijn doormiddel van uitstekende voorstellen elk jaar een of meerdere uitzettingen geweest, met als gevolg dat we in de openbare wateren nog steeds mooie spiegels kunnen vangen met of zonder volledige monitoring. Dit werd gevolgd door het hele land, met als hoogtepunt dat dit jaar zelfs in friesland een project is gestart.Resultaten tot nu toe zijn verrassende terugmeldingen in de vorm van snelle groeiers, trekgedrag over groot aantal kilometers, en de varieteit aan prachtige vissen. Sommige jaargangen worden gek genoeg vaker terug gevangen(en dan ook dezelfde vissen) dan andere jaargangen, maar er zitten altijd verassingen bij in de vorm van volschubs, puntgave rijenkarpers of pure valkenswaarders. De vader van het project is jullie dan waarschijnlijk ook niet onbekend in Joris Weitjens.

                 
Spiegelstekken
Welke hangplekken hebben deze vissen nu op het grote water? Echt zo,n stek waar ze gezellig bij elkaar komen om aan tafel te gaan, hun paringsritueel doen en lekker kunnen schuilen. Allereerst zijn deze spiegels niet moeilijk te vangen. Op slechte dagen maak je altijd wel kans op zon wonderschoon spiegeltje. Op de dagen waar het beter gaat, ga je merken dat er ook schubs tussendoor zitten. Vaak vissen van allerlei formaat. Zo leverde mij dit in het voorjaar tijdens de jacht op projectvissen een fantastische schub van 31 pond op. Deze vissen zijn van het open water ook nog eens een stuk sterker en is dan een leuke bonus. Goed, als doorgewinterde karpervisser weten we altijd wel onze plekkies. Ik zou zeggen ook voor het grote water,ga op je gevoel af. Dan hoor ik jullie denken van: die Dres heeft makkelijk praten, maar zo simpel is het. Een stukje watersense bouw je op en gaat in je systeem zitten. Goed effe zakelijk; bruggen, dukdalven, overhangende takken, drijvende plantenbakken, gemaaltjes en jaja... op het wijd. Ook gewoon op het wijd heeft een nonchalant worpje me al de nodige verassingen gebracht. In ieder geval plekken waar je bodemverloop hebt, mosselplaatjes, planten en fietsen.Fietsen... ja in de stad hier hebben we dat, dus kijk uit bij bruggen, omdat hier nog wel eens karper op verspeeld word. Zo ie zo bij obstakels, blijf scherp achter je hengels en reageer direkt op een aanbeet. Dit verkleind de kans op verspelen. En dus zeker NIET een nachtje met je dichtgeritste tent bij een brug gaan zitten. Dit ben ik jammer genoeg nog te vaak aan de waterkant tegengekomen.
 
Terugmeldingen
Terugmeldingen zijn voor het project zeer belangrijk. Hier kunnen we dan zien hoeveel een spiegel groeit, en wat zijn verspreidingsgebied is. Zo kunnen we meer inzicht krijgen in het leefgedrag en trekgedrag van de vissen. Wat veel mensen tegenhoud om zo,n melding te doen is dat ze bang zijn dat ze een goede stek aan de buitenwereld verklappen. Dit blijft natuurlijk anoniem en hoeft ook geen gedetaileerde beschrijvig van een stek te hebben. De naam van het water volstaat. Ook de lengte en gewicht vinden wij interesant plus een foto van de linkerflank van de vis. De linkerflank is namelijk de gefotografeerde kant van de vis en kan daardoor herkend worden. Dus als je een mooi plaatje van de vis wil schieten zit je met je rechterhand onder de kop van de vis. De echte kick van het terugmelden is dat je altijd vol verwachting bent over wat voor vis het is,hoe oud en waar hij of zij is uitgezet.Als dit het geval is krijg je een mailtje teruggestuurd met de bijbehorende plankfoto en de informatie die erbij hoort en zo heb ik al heel wat verassingen erbij gehad. Vissen die al een reis van 30 kilometer erop hadden zitten,vissen die nog nooit waren teruggemeld of vissen die je vangt op een stek waar je ze nooit verwacht had. Dit alles zet je echt aan het denken. Zo kun je een beetje inschatten in welke tijd en in welk water op dat moment karper vertoefd. Zo kunnen wateren voor 90 procent in het jaar vrijwel karperloos zijn, en dit zet je ook weer aan het denken!!. Het helpt dus ook jouw karpervisserij.

               
Aas en rigs
Over het aas kan ik kort zijn. Boilies, boilies en nog veel meer bollen. Goede resultaten heb ik geboekt op de veelal de wat zoetere bol. Dat is me wel opgevallen. Over rigs zou ik niet te moeilijk doen aangezien je op de meeste wateren geen dresuur hebt. Snowmanrigs zijn bij favoriet, en als je een tijdje op 1 stek vist kan je wel een vorm van stekdressuur krijgen. Met de bungyrig los je het probleem dan vaak wel op. Snoeiharde runs!!! In de wintermaanden als de vis wat trager is wil dit ook wel eens een goede rig blijken, of doe eens een kort rigje met zo,n fluo balletje.
Goed, dan rest mij nog als afsluiting om de 2 adressen te geven waar u uw vis kunt terugmelden. Hopelijk zit die nieuwe volschub of die mooie rijenkarper er dan bij en krijg je zo snel mogelijk informatie terug gestuurd. Dit was het voor deze maand en hoop jullie voor de feestdagen nog wat te kunnen melden over mijn avonturen hier aan de winterse boezem.

Succes en vangze!!
Andres de Rouville.
Adressen voor terugmeldingen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten