woensdag 15 januari 2014

Winterkarperen (Deel 2) een schaakspel...



Om beslagen ten ijs te komen in de winter, is de stekkeuze van groot belang. Haventjes en bruggen zijn in de winter veruit favoriet. Mooie ondiepe zandplaatjes, met het liefst een flinke bos riet voor de deur zijn gewoon opwindend. Behalve deze standaard winterstekkies, zijn er zeker nog andere kleinigheidjes die de beslissende zet kunnen doen. Schaakmat!

Die kleinigheidjes zijn ...inderdaad klein. Factoren die je gauw over het hoofd kan zien en je zo ontzettend hard door het ijs kan laten pleuren.
Aan welke kant van het water bevind zich de stek? Heb je überhaupt richtingsgevoel? De zon komt tenslotte altijd aan dezelfde kant van het water op. De pionnen zijn verplaatst.










Vismaat Fons en ik zijn geen meteorologen, dat laat ik over aan Helga. Na drie wintertjes zou die vierde er ook wel overheen komen. Er is tenslotte een klimaatsverandering aan de gang. Dat is bij futen en eenden op dit moment ook het geval. Van een beetje stompzinnig rondzwemmen en een onnozel duikje is nauwelijks sprake. Het klimaat is veranderd in een ontembare geilheid. Geen winter dus. M'n paard flikkert om!
Hebben we een denkfout begaan? Stekkie op het zuiden, windje uit het noordoosten en we zitten op onze toren!
Njet! Er is geen winter. Er is nog geen voorjaar. Wat is het nou eigenlijk wel? Ik hoorde van Helga dat er sprake is van "voorlente". Dit woord haalt bij mij de spellingscontrole nog geeneens! Maar goed, we hebben er wel mee te maken. Daar gaat ons stekkie! Knetterharde zuiderbries met schuimkoppen en een watertemperatuur van zes graden. De karpers zijn gevlogen.


                                               Wie kan er schaken? Wat is jouw zet? 

De laatste week van december hebben we het gevonden. Dat dachten we tenminste. Ok, het was nog aan de zachte kant, maar de oostenwinden zouden nu spoedig gaan opsteken. Dat dachten we tenminste. Er volgt nog één aanbeet. Snaarstrak en snoeihard. Fijne dril en prachtige schub. De karper laat de ananas compote rijkelijk over de mat heen vloeien. De watertemperatuur is zes graden en er word geaasd als een malle! De toren staat vier overeind!




                                een pineappletje,  bij een watertemperatuur van zes graden!





                                                                          De laatste?


De twee laatste sessies kregen we gelukkig de bevestiging. Een prachtige winterblank. Zo één uit duizenden. We zijn op de goede weg.  Als onze vermoedens kloppen, dan staat er weer heel wat te gebeuren. Weg van de droomwinterstek, niet meer vastgeketend zijn in doen en laten en op weg naar vrijheid en een nieuw avontuur?  Checkmate!




10 opmerkingen:

  1. Leuk stukje teks Andres
    Vis op de kant maar de blancs liggen altijd op de loer !
    Ik ben benieuwd naar het vervolg.

    Groet en vang iets moois ouwe ! groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hersenspinsels om de blanks te bestrijden. We gaan het zien Sander!

      Verwijderen
  2. Sfeervolle foto's ertussen Dres. Ik hoorde de duiker roepen toen hij in beeld verscheen. Iets gluiperigs van plan?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een bos riet opwindend? Dacht altijd dat het een bos hout was ;-)
    Top stuk, mooi verwoord en krijg door dat de puzzel nog flink gelegd moet worden. Binnenkort ff checken bij Tata Steel toernooi, wellicht hebben zij tips.

    Grtx, FER

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hehe Fer! We hebben het hier over echt riet. Die andere gedachten zou geeneens bij me naar boven komen:) Check jij Tata? Bel ik Karper(ov)!

      Verwijderen
  4. Mooie gedachtengang Andres! Laatste 2 sessie's nog op verschillende tijden gevist? Met deze temperaturen is er ook geen peil aan te trekken! Overwinteren in Nederland :)

    Gr., Björn


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Alle tijden geprobeerd Björn, behalve de nachten. Echter, geloof ik niet dat dat het verschil maakt. De verwachte winterstek ligt nu door de zuidenwinden vol in het soppie en de karper lijkt er definitief gevlogen.

      Verwijderen
  5. Mooie schrijfstijl Andres. Ik moest sommige stukken 2x lezen om het te begrijpen. Leuke hersenspinsels en die voorbereiding gaat alle kanten op. Vandaag zag ik voor het eerst 2 futen nee schudden naar elkaar. Mooi om te zien, verwarrend in deze tijd. Prachtige schub, daar teken ik voor.

    Groeten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Alles is een beetje in de war Michael. Zelfs mijn hersenspinsels!

      Verwijderen