dinsdag 16 april 2013

Gastvrije hotspots in Frankrijk. (Deel 1: Utopia)



"Are you mad??" Ik rits m'n tentje open en zie een verbaasde en verontwaardigde blik. Het is Matthew.
Matthew Chambers is een Engelsman en is de symphatieke eigenaar van Utopia. Een prachtig watertje middenin de regio Picardie, onder de rook van het dorpje Soissons.
"You are crazy man!" Ik kan zijn verbazing en zijn uitspraken best begrijpen. Noord-Frankrijk gaat net zoals Nederland gebukt onder één van de koudste lentes ooit. Ik verwelkom Matt met een vers bakkie leut. Als ik eenmaal het lef krijg om de tent uit te stappen, word alles duidelijk. Het camougroene tentdoek is vannacht wit geworden. Evenals de onthaakmat, piepers en het emmertje water zijn veranderd in een winterse stilleven. Ik meet de watertemperatuur op 5,5 graden. Oef! Het worden een paar taaie dagen.







Dit hadden wij in het najaar ook niet kunnen voorspellen. Na een geweldig aanbod van Martijn Boerema (Hotspots in France) om twee wateren die bij hem in het pakket zitten te testen, konden vismaat en collega Jeffrey en ik natuurlijk geen nee zeggen. Eind maart/begin april zou de vis al redelijk los zijn en de lente in Frankrijk al op gang zijn gekomen. Het bleek eventjes anders. De uitdaging om een mooie Franse kerp hier op Utopia te vangen werd hierdoor alleen maar groter.
Eén mazzel was dat de koude nachten werden afgewisseld door prachtige onbewolkte dagen, waardoor de lente al kleine signalen wist af te geven.



Utopia lijkt gezien de oppervlakte van het water een redelijk simpel water. Door wat wiergroei op de hele plas is het toch nog goed zoeken geblazen naar een mooi en schoon plekje. Een rubber en voerboot is op dit water geen probleem en een absolute must, wat de zaak al een stuk eenvoudiger maakt.
Kleine plekjes werden licht aangevoerd met klein en licht voer. Een mix van particles en een licht verteerbare Cherry boilie van MPF Baits moesten het Franse varkentje maar eens gaan wassen. Het zou DE truc blijken!






De kanten van Utopia zijn een lust voor het oog. Vele overhangende bomen en kommetjes maken het ook voor de struiner en penvisser een waar walhalla. Op diverse kantplekjes werd er dus ook gevoerd, en na onderzoek met peilhengel en dieptemeter, ook een paar plekjes op het wijd.




                   schilderachtige hoekjes op Utopia

Verbazingwekkend is het op de eerste avond al raak. Vier tuutjes op de beetmelder van Jeff. De chili con carne vliegt door de lucht en even later zit Jeff al in de boot om zijn eerste Franse karper te drillen. Het gaat van een leien dakje. De vis is nog niet echt wakker en de dril is kort. Even later maken we een paar kiekjes van een blije Jeff met een mooie Franse spiegel. Het zoeken loont!


De nacht die volgt is weer steenkoud. Temperaturen van -6 c graden worden zelfs gehaald. "Verassend"' genoeg blijft het dan ook stil. Als Jeffrey de volgende ochtend wat wil gaan filmen blijkt het volgens de camera te koud!


                      Camera met ingebouwde weerman!

Het zonnetje doet overigens wel z'n best om boven de Franse heuvels uit te komen, en dat maakt het al gauw wat aangenamer. De hoop op wat visactiviteit gedurende de dag stijgt. Ik mijmer wat en droom verder. Een run op de linkerstok! Ook deze vis doet niet echt veel, op wat gebonk onder de kant na.
Het is ook geen karper. De zeelten blijven mij in Frankrijk achtervolgen en ook dit keer. Het blijven overigens prachtige vissen.



De zon doet meer dan goed! De watertemperatuur stijgt in twee dagen met maarliefst tweeeneenhalve graad. Dat is ook te merken aan visactiviteit. Geregeld zien we een karper het luchtruim kiezen.
Als de avond valt word het weer gevoelig kouder. Matthew komt even langs voor een praatje. Nog steeds staat hij op z'n voorhoofd te wijzen. "dat jullie het uithouden!'' Uiteraard laten we ons niet kisten en vertellen Matt over de eerste vangsten. Ook Matthew verwacht de komende dagen nog wel wat vis op de mat. Hij heeft wel respect voor ons, maar komt met een zeer tof gebaar. We mogen gebruik maken van z'n caravan! Hij heeft er twee rond het water staan en zelfs een heus klein hout chaletje. Ook voor gezinnen is het hier dus beslist de moeite waard om een weekje Utopia aan te doen.
Het aanbod slaan we natuurlijk niet af. Caravan met keuken en warme douche. Hoezo luxe bivy?
We besluiten om nog één nacht vanuit de tent te vissen en morgen te verkassen naar de caravan. Even later blijkt dit een wijs besluit. Als de duisternis net is ingevallen krijg ik een volle fluiter op de rechter hengel. Snel klauter ik de boot in en stuur wat onwennig richting het midden. Er volgt werkelijk een fantastische dril.
Omdat ik thuis op de Amsterdamse boezem geen gebruik maak van een boot, is dit voor mij een geheel nieuwe ervaring. Wel een hele toffe trouwens! Kort op de vis en elke uithaal komt fantastisch door op hengel en molenslip. Voor een "'beginner'" als ik gaat het best goed. Ik verwachtte een hoop gehannes met schepnet en het landen van de vis, maar dit ging eigenlijk alsof ik al jaren niet anders deed. Het is geen Franse beer, maar ben echt superblij met deze Utopiaspiegel.



Echt zware vissen blijven dan ook uit. Is het de kou? Volgens Matthew worden de wat grotere vissen actiever boven tien graden watertemperatuur. Het bewijs hangt in fotovorm in zijn caravan. Een vangst van een 25 kilo vis is hier zeker mogelijk. Ook zwemmen er behoorlijke meervallen rond en is het meer vrij van dwergmeervalletjes.
De volgende dag doet de zon wederom keihard zijn best. De watertemperatuur blijft door de koude nachten op zeven graden steken.
De vis begint wel langzaamaan los te komen. S'morgens is al gauw Jeffrey aan de beurt. Een streep vanaf het wijd. Ook Jeff geniet in het bootje en land een prachtige spiegel.


S'middags verkassen we naar de caravan. We eten wat, we douchen en nemen een lekker biertje. Aan goede faciliteiten ontbreekt het niet. Ook voor de accu's van de elektramotor, voerboot en telefoon is gedacht. Matthew beschikt over diverse oplaadpunten. Verder is er ook WiFi beschikbaar.


                   lekker verder dromen in de caravan.




Ook Martijn (Hotspots in France) hengelde tussen de werkbezoeken door, gezellig een paar dagen met ons mee op Utopia


          Het werd een latertje in de caravan.

Aan al het goede komt helaas ook weer een einde. We sluiten in stijl af. Uit een klein en geniepig hoekje achter de caravan, vangt Jeff nog een prachtige spiegel.



We nemen afscheid van Utopia. Afscheid van eigenaar Matthew Chambers. Een fantastische kerel met een flinke scheut Engelse humor. Iemand die zich ook echt om z'n klanten bekommert, en dat is lang niet altijd het geval op andere betaalwateren.
Voor meer info en/of boekingen van dit prachtige water kunt u terecht op http://www.hotspotsinfrance.com


We draaien het zandpad af en stellen de navigatie in richting Compiégne. Op naar het tweede water. Op naar een nieuw avontuur. Hierover later meer in deel 2 van gastvrije hotspots in Frankrijk!

8 opmerkingen:

  1. Heerlijk Dres, om zo ons 'tripje' terug te beleven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kom maar op met deel 2! Ik voel een tritsje vijftigers aan komen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @ Jeff, 't was niet makkelijk, maar wel heel tof!

    @Rolf, zo is dat! Leg dat latje maar lekker hoog.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ondanks dat alles tegen zit ( temparatuur ) er gewoon kei hard voor gaan, en ook nog eens vis vangen.

    Goed bezig dres, ik kijk uit naar deel 2 !!!

    Groetjes Sander

    BeantwoordenVerwijderen
  5. he andres,
    jullie waren te vroeg;die vrouwtjes met karper zijn er alleen 's zomers.....
    wat dachten jullie,laten we het jaar maar es goed beginnen??

    groet,patrick

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ondanks de weersomstandigheden een aantal mooie vissen op de kant. Die zeelt hou je erin bij deel 2 neem ik aan? ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @ Patrick; Dromen mag altijd, en een voorjaartje zo aftrappen mag van mij part elk jaar wel zo.

    @Boudy: Ik raak in Frankrijk niet meer verlost van de doktoren. By the way, zie net dat ik nog een spiegie vergeten te plaatsen ben. Houden jullie nog een snapshotje van tegoed in deel 2.

    BeantwoordenVerwijderen