woensdag 24 april 2013

Gastvrije hotspots in Frankrijk (Deel 2: Fighting Dream)


We draaien om Beauvais heen. De lucht betrekt. De prachtige onbewolkte dagen bij Utopia, maken plaats voor grauwe sluiers, passend bij deze stad en het Noord-Franse landschap.Noord-Frankrijk is zo mooi omdat het eigenlijk zo ontzettend lelijk is.
Uitgestrekte akkers, beetje heuvelachtig, bospercelen, een verdwaalde kolenmijn, de bekende ''pavee's" van Parijs-Roubaix en de niet te tellen begraafplaatsjes van Le Grande Guerre. Volgend jaar is dit alweer honderd jaar geleden. Niet voor te stellen wat er zich toen hier allemaal heeft afgespeeld. Noord-Frankrijk heeft een rijke historie. Terug naar de familiegronden. Genoeg cultuur nu. Vissen geblazen!
Als we het dorpje Neaufles-Saint-Martin voorbij rijden, doemt er aan de linkerkant een flinke vallei op met twee meren, verscholen achter wat akkertjes en bos. Je zou er glad voorbij rijden als je dit niet weet. Het eerste water is een typisch Frans gemeentewater. Groot, ondiep, veel wier en na horen zeggen "boomstammen" van graskarpers en gewichtige spiegelkarpers.
Het tweede water is Francks lake, ook wel Fighting Dream genoemd. Dit is de lokatie waar wij door www.hotspotsinfrance.com zijn uitgenodigd om het water eens flink aan de tand te voelen. Voor dit jaar nieuw in het pakket aan betaalwater. Het bestand klinkt veelbelovend. Een groot arsenaal karpers van zo tussen de 15 en 30 kilo. Een water om je PB aan diggelen te vissen!
Wie echt een keer een grote graskarper wilt vangen, zit hier ook fantastisch.


                De stekkenverdeling op Fighting Dream

Op Fighting Dream zijn 17 stekken gesitueerd met een maximum voor 12 vissers. Het bodemverloop is op een paar plekken zeer interresant te noemen met een aantal zeer uitdagende richels en plateau's. De maximale diepte (zoals op de meest Noord-Franse putten) is vier meter.


Eigenaar van Fighting Dream is Franck, ook wel de "handbag man" genoemd. Franck werkt doordeweeks bij een poepsjiek Frans tassenmerk voor dames. De prijzen van deze tassen beginnen bij vier cijfertjes. In het weekend loopt hij altijd in zijn camoupakje rond op het complex om zijn klanten van tips te voorzien. Ook Franck is een fanatiek visser, maar bovenal een symphatieke vent die zijn klanten graag met een dikke kerp in de pocket huiswaarts ziet keren.
Alle stekken zijn prima toegankelijk. Dit houd in dat je de vis ook makkelijk vanaf de kant kan drillen. Boten zijn dan ook niet toegestaan, om zo de rust te bewaren. Gebruik van voerboten is geen enkel probleem op Fighting Dream.


  
                      De stekken zijn prima toegankelijk

Ook de natuur rondom het water is werkelijk oogverblindend. Zo loopt er achter het meer een prachtig riviertje waar menig dikke forel zwemt. Het barst er van de ijsvogeltjes, uilen, spechten en 'savonds ziet je met regelmaat een dikke beverrat of zwaan voorbij peddelen.




Ook heeft de natuur soms zijn nadelen. In deel 1 heb ik het al gehad over de kou, wat de vangst zeker niet ten goede kwam. Aalscholvers kunnen het spelletje ook aardig verpesten. Dit zien we maar al te vaak bij vers uitgezette projectspiegeltjes. De vis kan hier flinke beschadigingen door oplopen. Eigenaar Franck heeft hier wat ludieks voor gevonden en heeft op diverse plaatsen rondom het meer "bewapend" met kerstmannetjes. U leest het goed! Wat de uitverkoop in januarie bij een Frans tuincentrum wel niet kan doen! Het helpt wel. Ik heb geen Cormoran kunnen spotten!


Terug naar waar het uiteindelijk omgaat. Het vangen van een dikke Franse karper.
De zon liet zich nauwelijks meer zien en maakte plaats voor een bewolkte en kille week op Fighting Dream. De watertemperatuur tikte net tegen de zes graden aan. Het flauwe zonnetje wat er dan nog af en toe was, werd door ons goed benut. Jeffrey en Martijn nemen plaats in een ondiepe kom. Ik vistte een eilandje of liever gezegd een pukkeltje af. Het ding was maar 1 bij 1 meter, maar wel met een stukje oneffenheid in het bodemverloop. Er werd licht bijgevoerd met behulp van de voerboot en ''handmade'' voerballetjes. Als aas gebruikte we een aparte doch bewezen voorgeweekte chickenboilie van MPF Baits.


 Kleine beetjes aas werden telkens met de voerboot weggebracht

                                homemade voerballen

                                voorgeweekte ''kippetjes''

De eerste nacht word er knalhard geblankt. 'Smorgens doen een paar piepjes uit de Delkim me opveren en tik een zeelt. Een risico van het kleine voer, maar kilo's plempen is nu zeker niet de juiste taktiek. De tweede nacht is ondanks dat het steenkoud is wel meteen goed raak. Het water heet niet voor niets Fighting Dream. De vissen zijn er bijzonder sterk en sta dan ook een dik kwartier te drillen. Best lang voor mijn doen, maar wel ultiem genot. Snel een picje en weer terug de slaapzak in, want inmiddels is het lichtjes gaan sneeuwen. April doet wat ie wil héh!


Martijn belt. Ook hij heeft gevangen. Ik hoor iets in het Gronings dat hijzelf de foto's regelt.
Best een leuk taaltje trouwens dat Groningse. Eigenlijk is het puur cultuur! Ook vismaat Jeffrey kan er woat voan. Dit moet dan "Twents" of ''Tukkers'' zijn. Als we s'avonds in de bus het eten klaarmaken gaat het over en weer tegen elkaar en kan er als Mokummer ook maar weinig van verstaan. Dit alles in combinatie maakt, dat er af en toe zo plat als het bodemverloop van de meest Noord-Franse meren word gepraat. Cultuurbehoud is een groot goed.



        Groningse pannekoeken en Twentse pasta.

'Smorgens sta ik opnieuw te drillen. De vis weet werkelijk van geen ophouden. Ik ben dan ook nu een minuut of twintig verder voordat Jeffrey eindelijk het schepnet eronder kan schuiven. Eén brok spier word uit het water getild en sta even later met een gewichtige spiegelkarper op de gevoelige plaat. Het voer word trouwens gewaardeerd. Het beest kakt de kippetjes er soepeltjes uit.




                                        "Kippenkak"

Jeffrey verplaatst zijn rigje en dropt het tegen een kerstman aan. Deze kerstman zit vrolijk op zijn takkenbos. Interessanter is de bodem onder Santa-Claus. Een klein zandplaatje van een vierkante meter en anderhalve meter diep. Als de één a laatste dag is aangebroken schijnt de zon overdadig op het ondiepe kommetje. Ik word er gewoon blij van. Een sms-je van vismaat Fons meld dat de temperatuur volgende week de dubbele cijfers inhollen. Thuis staat er ook weer een sessie in de steigers. Hierover trouwens meer in een volgende update.
Het blije gevoel word bevestigd. Jeff staat te drillen! Deze vis doet gek genoeg wat minder maar de vreugde is er niet minder om.
Zelden hebben we zo hard moeten zwoegen om een kerp op de mat te toveren, en als het moment uiteindelijk toch daar is.....tja dat herkennen we als karpervisser maar al tegoed. Die voldoening is gewoon drugs!
De spiegel is één van de pareltjes van Fighting Dream. Het kan allemaal nog veel zwaarder hier, maar dat bewaren we misschien en hopelijk voor het najaar.



Wil je meer informatie over dit prachtige water? Surf dan even naar www.hotspotsinfrance.com en je weet meteen alles!


Tot slot, nog een bedankje aan degene die deze trip hebben mogelijk gemaakt:

Martijn Boerema
Jeffrey Vrielink
en Maximum Power Fishing

Salut!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten