woensdag 1 mei 2013

Een goede generale...


Terug uit Frankrijk. Weer met beide beentjes op de grond. De dagtemperaturen staan weer in de dubbele cijfertjes. De nachttemperaturen houden nog niet echt over. De tendens van de laatste vier jaar word voortgezet. Noordenwinden in het voorjaar. We moeten het er maar mee doen. De haken zijn geslepen en de boilies gedipt. We beginnen met lekker makkelijk. Een goede generale voor het grote werk.
Het desbetreffende watertje heeft ons in het voorjaar altijd een goede warming-up gegeven. Het bestand is goed. Misschien zelfs iets teveel van het goede. Toch zwemmen er een aantal leuke verassinkjes rond. Niet zozeer qua grootte, wel qua schoonheid. Met vismaat Fons beleefde ik een leuke "generale".
Bij aankomst springen de karpers als een dolle. Typerend voor dit water. Zijn het de parasieten die ze kwijt willen? Is het een voorbode voor gretig azen? Is het de ondiepte?
Of het nou voorjaar, zomer of najaar is, je ziet ze bijna altijd springen. Er springen er zelfs zoveel, dat Fons er een leuk fimpje van heeft kunnen maken. Deze houden jullie zeker nog tegoed.
We moeten ons beheersen om niet meteen met teveel voer te gaan plempen. Er word voorzichtig een kilootje ruim verspreid gevoerd. De "Cherry" heeft bewezen dat je daar niet teveel schade mee kan aanrichten. Een licht verteerbare bol met een groot aantal triggers.




Na een half uurtje is het gelijk raak. Een gemiddeld schubje voor Fons. Opvallend is, dat de vis al goed op kracht is. Eenmaal op de mat beland, blijkt wel dat de vis nog een hoop parasieten met zich mee draagt. Niet superschadelijk, maar wel een vervelend winterkwaaltje.




Een kwartiertje later is het bij mij raak. Een streep! Deze vis vecht voor wat hij kan. Het voelt zoals een dril moet voelen. Traag, log met het kenmerkende stampen op de hengeltop. Het is een deftige voor dit water. Die is alvast maar weer in de pocket!



                     Deftige karper met een prachtige kleur

Wat is dan de verdere uitdaging op dit water? Voor zover ik weet, zwemt er niet zwaarder dan 28 pond. Daar is het dan ook niet om te doen. Leuk om deze vis tussen al het schubbengeweld er tussen uit te peuteren, maar gezien het bestand een schieronmogelijke target.
Het is natuurlijk om de spiegels te doen. Er zwemmen een paar prachtig beschubde pareltjes rond. Het unieke is ook, dat het nou eens een keer niet over projectspiegels gaat. "Wilde'' spiegels die zich hier in stand houden door natuurlijke aanwas. Het worden geen gewichtige toppers, maar de schubben vergoeden veel.
Het vangen van schubs gaat ondertussen gewoon door. Vissen van zo tussen de zeven en vijftien pond.
Ook hier zitten kleine karaktertjes tussen.



                               Een dwarrelschubje

Wat er dan volgt, is een beetje ''eng" te noemen. Een conversatie over de pareltjes van dit water. Ik pest Fons een beetje over rijenkarpers die hij al een tijdje niet heeft gevangen. Hier moet ik een beetje voorzichtig mee zijn, omdat Fons vaak een gouwe... heeft met spiegelvangsten. Maakt niet uit op welk water, hij flikt het toch maar. "De volgende run is voor jou ouwe! Zal wel een spiegeltje zijn. Word wel tijd voor een rijtje.´´ Ik weet het zeker, het word een rijen!´´
Zo gaat het vaak heen en weer langs de waterkant. Het gunnen is oprecht.
Dan gebeurd het onvermijdelijke. Een run voor Fons. Ik gein nog een beetje over een liniaaltje, maar als de vis vlak voor de kant zijn laatste buitelingen doet, val ik bijna voorover de plomp in! Het is een spiegeltje, enger nog, een heuze rijen! Het is geen knots, maar wel een vis waar een jarenlang verhaal aan zit. En daar draait vissen om!






                              ....En natuurlijk de linkerflank

De generale word een goede generale. De dag erna vangen we vrolijk verder.
We hebben weer nieuwe en vooral grote visgronden op het oog. In combinatie met een paar klassieke stekken kon het wel weer eens een feestje gaan worden. Fons sluit af met nog maar eens een spiegeltje!

11 opmerkingen:

  1. Goh Dres, je mag wel vaker van dat soort dreigementen gooien. Wat een plaatje die rijen! En wat een lekkere generale. Als dit de voorbode is voor de rest van 2013... ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoppa! Lekker gevist en who cares als ze voor de tegenwoordig heersende standaard niet groot zijn? Ik vind ze groot!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ja ja dresje spiegetje spiegeltje aan de want en fons trekt een ryen op de kant.leuk verhaal ouwe nn de volgende is voor jou omdat ik het zeg .fons

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Lekker gevist mannen ennuhhh die spiegeltjes mogen er zeker wezen incl die hoge schub van jou dres !

    Groet Sander

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Fonzzie & Dresss

    Lekker weer hoor!

    F*cking puik dat de MPF ballen het zo lekker doen.

    Nice nice!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @sander: die spiegels houden het altijd maar weer spanned.

    @Jeff: "Kersverse" boilies!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooi hoor die karpers. En hoe bizar met die rijen. Heb je die dag ook een staatslot gekocht? Goeie dag voor voorspellingen.
    Groeten, michael

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Michael,

      Was zeker bizar te noemen. Je had erbij moeten wezen om het te geloven!
      Dat staatslot zal ik onthouden!

      Verwijderen