maandag 25 november 2013

Horgäsz Magyar


Als men aan voormalige Oostbloklanden denkt, komen bij een hoop sportvissers onder ons, vreemde  gevoelens en kriebels naar boven. Vaak denkt men aan stropers en ‘vissen voor de pot’. Vergeet niet dat deze landen pas net vrij zijn, en oude regels meer traditie zijn. Afgelopen zomer heb ik met eigen ogen kunnen aanschouwen, dat dit gevoelige onderwerp in rap tempo aan het veranderen is. Zeker in Hongarije!




Ecologie staat tegenwoordig hoog op de Europese agenda. Zo ook in Hongarije. Dit was tijdens mijn allereerste vissessie op rivier de Tisza maar al te goed te merken. Een kraakheldere rivier die met een lengte van meer dan vijfhonderd kilometer door het noordoostelijke deel van Hongarije kronkelt. Omzoomd door een eeuwenoud woud, wat bestaat uit wilgen, populieren en weelderige acacia’s. Ook de fauna is hier rijk aanwezig. Zo zijn ijsvogels, zilverreigers en ringslangen hier talrijk. Tijdens de eerste verkenningsdag was er eerst nog de verbazing van het ijsvogeltje, maar na de eerste visdag op deze magnifieke rivier ben ik uiteindelijk de tel kwijtgeraakt en ook maar gestopt met tellen. IJsvogels en zilverreigers zitten er met een reden. En dat bleek…


De Tisza is de groene ader van de provincie Nyiregyhaza. Een rivier die ook grillig van karakter is. Zo kan de rivier in het voorjaar door smeltwater en vele regenval, werkelijk uit z’n oevers barsten. Daar is in de zomer niets van te merken. Een mooie rustig stromende rivier die een minimale breedte heeft van zestig meter. Ook zijn er brede kommen, wat de breedte al gauw tot een goede tweehonderd meter maakt.Het bodemverloop is er grillig. Zo kwamen we plateau’s tegen van zo’n twee meter diep in de oeverzone tot wel gaten van vijftien meter diep in het midden. In de oeverzone komen veel overhangende takken, bomen en waterplanten voor. Ideale visomstandigheden en een keur aan diverse vismogelijkheden. Dit alles, maakt de maanden juni tot eind november tot ideale vistijd.  De Tisza bevat een goed en gezond bestand aan vis.  Van roofblei tot graskarper, van meerval tot snoekbaars, het is hier allemaal mogelijk.  Er is hier een gedege kans op een kapitale meerval en snoekbaars. Ook worden er hier dikwijls roofbleien gevangen die  tegen de meter aan hikken. Voor de roof/karper en witvisser een waar paradijs!







Waar nu te beginnen op zo’n grote rivier? Zogezegd, de Tisza is vrij kronkelend van karakter. Hier houd de vis zich dan ook voornamelijk op. Net buiten de stroming, waar veel beschutting te vinden is. Een boot, uitgerust met fishfinder is hier dan ook een absolute must.  Veel plekken vanaf de kant zijn dan ook niet bereik en bevisbaar door de zware oeverbegroeiing.
Voor onze visweek in augustus hadden wij een huisje geboekt in het plaatsje Balsza. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Voor driehonderd euro per week, bent je van alle gemakken en faciliteiten voorzien. Het huis bied plaats aan vier personen, maar met enige improvisatie kunt u hier ook met z’n zessen naartoe. Aan het huis grenst een grote tuin met zwembad en kunt u eventueel u zelf meegebrachte boot  makkelijk stallen. De grote tuin bied eveneens ruimte voor een traditionele Hongaarse barbecue. De goulash uit Hongarije is onovertroffen! Voor de karpervissers onder ons bestaat er ook de mogelijkheid om particles te bereiden. Mais en tarwe zijn hier volop verkrijgbaar en werken het beste op deze rivier. Op een simpel maiskorreltje zijn hier al graskarpers tot ver in de twintig kilo gevangen. Het maken van een voerplek is met de boot zo gebeurd. Zoek met je fishinder naar de voornamelijk ondiepe plateau’s in de oeverzone, waar zich ook de meeste obstakels bevinden. De beste tijd voor karper en graskarper is vanaf eind augustus tot eind november. Helaas bleven karpervangsten uit, gedurende ons verblijf. Een uitzonderlijk hete zomer voor Hongarije, bracht de watertemperatuur uiteindelijk op zesentwintig graden celsius. Niet de ideale watertemperatuur dus. Mocht het met de karper nu niet lukken op de rivier, dan is er een leuk alternatief op diverse betaalwateren in de omgeving. Hier kunnen ook zogenaamde daytickets gekocht worden. Zo kan je een voerplek op de Tisza onderhouden en ondertussen een leuk dagje beleven op een ander water.Meer info over deze wateren kunt u verkrijgen via de Italbolt (plaatselijke kroeg) of het gemeentehuis van Balsza. Hongarije is een tijdje onderschat betreft grote karper, maar de laatste jaren komen deze steeds vaker in het nieuws.



 Het dorpje Balsza bevind zich ongeveer in het midden van het riviergebied. Ideaal gelegen op zo’n tweehonderd meter van de rivier met een naburig haventje. In dit haventje zijn diverse huurbootjes beschikbaar. Voor vijftien euro per dag (inclusief brandstof) heb je dan een goed uitgeruste motorboot met genoeg ruimte voor twee vissers. Ook is hier een ruime trailerhelling aanwezig om uw eventueel zelf meegebrachte boot te traileren.



Vergunningen (Horgàsz-Igazolvàny) zijn te verkrijgen in het plaatselijke gemeentehuis of via de beheerder van het vakantiehuis. Deze zijn er voor een dag maar ook voor een heel jaar te verkrijgen.  De kosten van een jaarvergunning voor de Tisza bedragen in deze regio zo’n dertig euro. Let wel, dat elk departement weer zijn eigen vergunning heeft. Voor het gebied van Balsza kan je redelijk uit de voeten met een gebied van zo’n zeventig kilometer. Let wel, door alle ecologische plannen en (goede) veranderingen kijkt men erg op de regels en word er door de waterpolitie bijna elke dag gecontroleerd. In de vergunning staan trouwens ook de gesloten tijd regels en de minimum maten.



Aangezien dit alles beschreven staat in het Hongaars, ligt er in het vakantiehuis ook een vertaling in het Nederlands. Allerlei soorten vis zijn hier dus te vangen, maar je kan er ook op ontelbare manieren vissen. Dat maakt het hier nou juist zo leuk! Zo is levend aas in Hongarije gewoon toegestaan. In de Tisza wemelt het er van de alvers.



 Deze zijn gemakkelijk met een vaste stok te vangen, en vis je binnen mum van tijd met een top aasje voor snoekbaars en meerval.





Door het heldere Tiszawater is het hier ook prima vissen met kunstaas. Zowel trollend als verticalend. De meeste meervalletjes kwamen tijdens onze week gewoon binnen aan licht snoekbaarsmateriaal met kleine shads. Fantastische sport! Ook een spinner of een streamer op een vlieghengel zijn prima methoden om een roofblei te verschalken. Kortom, Hongarije heeft een keur aan zowel vis als culturele en culinaire mogelijkheden!
Voor meer informatie over de mogelijkheden, huur en verblijf kunt u contact opnemen met Willem Keur, 
telefoon: 06-51334714


6 opmerkingen:

  1. Een prachtige omgeving Andres! Schitterend viswater. En een huisje voor 300 euro in de week? Bij landal greenparcs betaal je het driedubbele en krijg je viswater waar niets in zit:)) "Schat, ik weet waar we volgend jaar op vakantie gaan":))

    Gr. Bjorn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het er echt prachtig daar en niet duur. Vissen was nog een beetje lastig daar, maar dat is vaak in een nieuwe omgeving. Wil je boeken Björn, wees snel. Het gaat hard voor de zomermaanden. In het najaar is er nog wel ruimte.

      Verwijderen
  2. Leuk initiatief dit verslag, wel vraag ik mij af of jij zelf nog enkele vissen heb gevangen daar ? of volgt dat verslag nog ?
    Groetjes sander

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het slag meervalletjes als op de foto zaten er genoeg. Zoals ik ook vermeld heb, was de karper niet los, en daar heb ik me voornamelijk op geconcentreerd. Gevolg, minder gevangen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hongary, the place to be! Heb je aandelen? Goed prikkelend verhaal, best gaaf om naar de roots van de roofblei en glasoog te gaan.

    Grtx, FER

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Er moet nog wel het nodige gepionierd worden Fer. Maar het is zeker een waar paradijsje, en dat hoeft niet duur te zijn:)

    BeantwoordenVerwijderen