zaterdag 13 december 2014

De gemiste trein...


Help!
Ik heb de laatste trein gemist. Voor de volgende trein moet ik waarschijnlijk lang wachten.
Ik blank afgelopen maandag voor de vijfde keer op rij, op mijn beoogde winterstek. Het is dus geen winterstek. Of is het misschien wat anders?

Wat zo hoopvol begon, met twee fantastische vissen in begin november, gaat als een nachtkaars uit.
Zelfs de brasems laten het volledig afweten.
Een korte en abrupte kou inval met lange periodes van hogedrukgebieden en oostenwinden hebben hier op het water, de nodige passiviteit veroorzaakt. Ik blank vijf keer op rij. Het springen van de karper is opgehouden.
Volhouden onder het motto van; "het is een winterstek" gaat er bij mij niet in. Nou vind ik vijf keer op rij blanken, voor mij doen al best extreem. Ik zal op zoek moeten.

Ik maak een rondje langs het water. Ik check rietkraagjes in de zon. Het water is glashelder en kan de bodem goed zien. Zand, mosseltjes en grind. Her en der een stukje wat op bagger lijkt. Geen karper te zien.
Ik kom bij wat overhangende takken. Volgens de boekjes, ook zo'n winterhotspot. Ook hier kan ik ruim onder de takken doorkijken. De zon schijnt er behoorlijk op. Wederom niets aan leven te zien.
Zelfs geen voorntje!


                                               Hier moeten ze toch liggen!

Ik loop verder.
Ook dit is winterkarperen. Ik kan me zo kilometers vermaken. Elke keer als je een hoekje omloopt, kan je ze zomaar treffen.
Ik kom in een soort van baai terecht. Aan de zijkanten van de baai bevinden zich langs de oever veel overhangende takken en brede rietkragen. De rietkraag is van het goede soort. Lisdodde.
Lisdodde heeft een holle steel en deze geeft warmte af. Het is hier voor de kant iets dieper. Ik kan nog net aan de bodem zien. Een ideale plek op het oog, maar wederom geen spoor.
Waar liggen die hufters op het moment. Aan de ene kant fascinerend, aan de andere kant, momenten waar je de haren uit je hoofd kan trekken.
De komende weken ga ik mixen. Ik betrek er een paar wateren bij.
Misschien om nieuwe puzzels op te lossen, maar ik zie het meer als mogelijkheden uitbreiden.

Misschien zit er nog een mooi visverslag in de pen, anders is er volgende week weer een jaarverslag te melden. Er is in 2014 wederom genoeg gebeurd. Het was een mooi jaar!

Tot gauw!



9 opmerkingen:

  1. dit klinkt een beetje als opgeven ouwe, dat gaan we dus ff fijn niet doen he. zoekt en ge zult vinden

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het woord opgeven staat nergens benoemd. Vind het stiekem zo nog best leuk! We moeten tenslotte ook niet alles willen snappen. Éen roestbruin varken is genoeg deze winter;)

      Verwijderen
  2. Twijfels!! Daar hebben we een broertje dood aan bij het karper vissen! Misschien zitten ze er wel maar azen ze op andere tijden of het weer veranderd? Je weet het niet!! Ik had een plek gevonden waar ik zeker wist dat er karper zat. Nou, ik zou wel even terugkomen en dat karpertje even wassen!! Niks, nada, nakko!! Geen stootje!! En dan weet je het even niet meer. Verkassen maar weer en verder zoeken. Je andere stekken ben ik wel benieuwd naar. Succes!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk he Björn! Ondanks ik op t moment geen moer vang, vind ik het gek genoeg steeds leuker vinden. Ik moet er weer echt moeite voor doen. Daar word je een grote jongen van. Morgen weer een ander watertje proberen. We doen ons best.

      Verwijderen
  3. Lisdodde, da's een goeie, ga ik onthouden. Geen diepe punten/putten in het water? Nou ja, zal je zeker en vast al over nagedacht hebben. Suc6 met de quest.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij het goede soort rietkraagjes is vaak van alles te beleven. Vaak liggen ze er tegenaan, of soms er wel tussen!
      Diepere gedeelten zijn er zeker op het bewuste water, alleen lig je dan in de prut. Misschien toch maar een keer op de prut vissen. Om alles uit te sluiten zeg maar.

      Verwijderen
  4. Reacties
    1. Zal ik nodig hebben Boudewijn. Ik ben ze volledig kwijt, of ze azen gewoon niet. We doen ons best.

      Verwijderen
  5. Hey Andres , azen doen ze wel hoor vanmiddag met de storm 9 vissen met de pen tot 14 pond ik was er happy mee en een paar lossers en missers ? maar ze liggen weldegelijk onder de struiken hoor en bij de duikers.
    Succes met zoeken , Marcel

    BeantwoordenVerwijderen